Wanneer u op deze site terecht komt is zeer waarschijnlijk de diagnose brughoektumor al gesteld.
Het is van belang de diagnose in een vroeg stadium te stellen. Groei van de doorgaans goedaardige tumor kan extra zenuwbeschadiging betekenen, en een eventuele operatie kent bij een grotere tumor, meer risico's.
Hier de definitie zoals deze op de LUMC site staat:
Een brughoektumor is een goedaardige weefselgroei (gezwel) welke uitgaat van de zenuwschede van de achtste hersenzenuw (gehoor- en evenwichtszenuw). Een brughoektumor heet ook wel vestibularis schwannoom of acusticus neurinoom.
De achtste hersenzenuw is opgebouwd uit twee zenuwgedeelten, waarvan de ene de hoorprikkels en de andere de evenwichtsinformatie naar de hersenen stuurt.. De zenuwen lopen door het rotsbeen via de inwendige gehoorgang, naar de hersenstam. De tumor ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang en groeit langzaam verder door de inwendige gehoorgang richting de hersenstam en de kleine hersenen. De hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen wordt wel de ‘brughoek’ genoemd.
Er zijn enkele typische ziekteverschijnselen die kunnen wijzen op een brughoektumor.
Heeft u enkele van deze verschijnselen dan is er maar een kleine kans dat u ook daadwerkelijk een brughoektumor heeft. In Nederland worden er jaarlijks ongeveer 160 - 400 nieuwe gevallen ontdekt.. (De aantallen nemen wel toe, dit heeft te maken met de toename van het aantal MRI scans, waarbij nu af en toe toevallig brughoektumoren worden ontdekt, welke eerder niet werden ontdekt en geen klachten gaven.) Van alle brughoektumoren hoeft bij ongeveer de helft slechts ingegrepen te worden middels bestraling of opereren. De enige reden om in te grijpen is het in de toekomst voorkomen van een levensbedreigende situatie ten gevolge van uitbreiding van de tumor met druk op de hersenstam.
Bestaande klachten kunnen soms wel en soms niet verdwijnen.
Wanneer de KNO arts vermoedt dat u wellicht een kans op een brughoektumor heeft wordt er aanvullend onderzoek uitgevoerd.
Dit onderzoek kan bestaan uit;
Bovenstaande onderzoeken worden vaak niet allemaal uitgevoerd en gaat men alvast over tot het beeldvormend onderzoek i.v.m. sterke aanwijzingen dat het eventueel om een brughoektumor gaat.
Na de MRI is de brughoektumor duidelijk in beeld gebracht en men heeft dan een sterk vermoeden dat het om een brughoektumor gaat, echter 100% zekerheid zou slechts een biopsie geven, dit is echter niet te realiseren. Na een operatie is er 100% zekerheid over de aard van de tumor.
Hier een uitgebreide uitleg over de brughoektumor door de arts welke mij ook heeft behandeld, Dr.van der Mey. Bron youtube en LUMC.
Tevens een korte uitleg met gebruik van een 3D model van het oor, wederom Dr. A.G.L. van der Mey LUMC.