• 1
 • 2
 • 3
Text Size

Het verhaal van Ronald Bant.

Mijn tumor werd pas recent, (augustus 2013) ontdekt, althans gediagnosticeerd. Hij/zij heeft mijn leven en van al die van mij houden al behoorlijk omver gegooid, op zijn kop gezet. Om dit visueel te maken voor mijzelf, maar ook voor mijn echtgenote Monique, mijn 2 dochters Romy & Ghislaine, en de rest van mij familie, ben ik een blog gaan bijhouden. Ik schrijf daar alles wat ik voel, hoe ik het voel, wat er gebeurt en wat er niet gebeurt. Ik heb dat nodig om het duidelijk voor mijzelf te krijgen, om het overzicht niet te verliezen.De pijn, het verdriet, de angst, maar (hoop ik) ook de leuke dingen zullen hier vereeuwigd worden.
Maar niet alleen voor mijzelf, ik wil de ervaringen ook delen met lotgenoten in welk stadium zij zich ook bevinden.

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that has been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
Posted by on in Ervaringen
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 1504
 • 3 Comments
 • Print

Emergency Brake, Remote Control en Helicopterview.

 

 

Inmiddels al weer bijna 53 dagen geleden dat ik werd geopereerd. Bijna 2 maanden dus. En wat is er veel gebeurd en veranderd.Ik doe keurig elke dag mijn evenwicht- en mime oefeningen. Ellen komt nog maar 1x per 2 weken en bekijkt de vorderingen en geeft nieuwe adviezen/oefeningen.

Ik moet vooral de mimeoefeningen bij voorkeur voor de spiegel doen, dan zie je ook wat het gezicht doet. Het kost mij alleen moeite naar mijzelf te kijken.

Op zich zie je niet heel veel. Ja, de rechter mondhoek is iets gezakt, ik heb meestal een pleister om mijn rechter onderste ooglid iets omhoog te trekken, (de ingreep waarbij het ooglid aan het bot zal worden vastgemaakt zal op 20 feb zijn, bij de weg).

Echt heel veel zie je niet. Maar juist die oefeningen voor de spiegel laten zien dat ik ik niet meer ben. En zo voelt het ook. Ik ben Ronald niet meer. Als ik lach, mijn lippen tuit, (mimeoefening), praat, eet, ben ik niet meer wie ik was. Ik ben mijzelf kwijt. En daar kan ik boos om worden. Goed boos om worden. Zo boos, dat ik vorige week bijna mijn gebalde vuist tegen de spiegel sloeg. Ik ben mijzelf kwijt. En dat doet nog steeds pijn.

 

Maar...................ik ga nog steeds vooruit, fors vooruit. En daar ben ik blij om. Errug blij zelfs! Ik doe ook steeds meer. Ga met de bus naar Stad of winkelcentrum Buiten. Gisteren nog lekker met Monique wezen shoppen in Stad. Kinderen waren bij opa & oma, dus wij hadden het rijk alleen. Winkel in, winkel uit, lekker lunchen.

Maar ook in huis doe ik steeds meer, Stofzuigen, strijken, was doen, opruimen, enz. Ik ga overdag nog nauwelijks naar bed, 1x per week misschien. Komt ook omdat ik mijn energielevel nog niet onder controle heb. Zit regelmatig tegen mijn grens aan en soms erover. Dat vind ik nog moeilijk. Ik word snel te enthousiast. Gelukkig heb ik veel lieve menen om mij heen die dit ook zien en soms aan de noodrem trekken. 

 

En dat is goed, heb ik geaccepteerd. Liever nu aan die rem trekken, dan een forse terugval doormaken omdat ik te veel over mijn grenzen ga.

 

Ik kon deze week helaas niet even bij mijn werk langs. De afspraak bij de oogarts van het LUMC heb ik afgezegd, omdat het niet veel nut had, nu ik nog niet geholpen was. Dan zou ik voor 5 minuten binnen zijn, 150km moeten rijden. Dat had ik dan wel, kunnen koppelen aan een bezoekje aan mijn collega's, daar ik dan vlak langs kantoor kom. Monique had het druk, kon geen vrij nemen, dus kon ik niet even langs. Ach volgende keer beter.

 

Van de week ook nog een leuke documentaire gezien van de Universiteitvannederland.nl "Hoe kun je iemand laten omvallen?"

Kun je nog functioneren als één van je evenwichtsorganen uitvalt? Neemt je andere evenwichtsorgaan het dan over of heb je beide nodig om op je benen te kunnen blijven staan? Professor Kingma gebruikt in dit college een ''remote control'' en simuleert wat er gebeurt als er een evenwichtsorgaan uitvalt.

 

Erg interessant, boeiend, maar tegelijk ook confronterend. Hier zag ik wat ik voelde. Hier zag ik wat het gemis aan evenwicht met mij doet. Hier zag ik hoe hard ik moet werken elke keer als ik dreig om te vallen. Hierin werd eigenlijk het principe van dat "tuimelaartje" van mijn vorige blog nog even uitgelegd. 

Moet nog heel veel oefenen, blijven oefenen. 

Confronterend, maar goed om het eens van deze kant te zien. Een soort van "helicopterview" over mijzelf.

Ik merk overigens wel, dat je veel in eigen hand hebt en de "last" die je ervaart voor een groot deel kunt beïnvloeden.

Als ik goed op mijn bewegingen let, niet te veel, snelle verplaatsingen doe en bewust mijn bewegingen doe, merk ik dat ik minder last heb. Maar het gebeurt mij nogal eens dat als ik in de keuken sta, ik tijdens het koken snel even dit, snel even dat, snel even,..............vul zelf maar in doe en dat dit het gemis aan evenwicht aan 1 kant snel duidelijk laat worden. Ik moet dan ook regelmatig een controlerende stap maken, (die Mo natuurlijk in de woonkamer hoort en vraagt of het goed gaat) mijzelf even moet vasthouden om niet te vallen.

 

Maar, al met al ben ik niet ontevreden met mijn huidige situatie. Ik ben er nog niet, nog lang niet, maar ik kom er wel. Elke dag weer een stapje dichterbij, ofschoon die stapjes soms best moeilijk zijn. Maar ik kom er wel.

Rate this blog entry:
0

Comments

 • Angelique
  Angelique zondag, 26 januari 2014

  Hoi Ronald

  JIJ koopt er niets voor, maar het is zo herkenbaar: de boosheid, de voorruitgang, de blijheid daarom, de vermoeidheid, het meer willen doen dan goed voor je is, de extra stapjes om je evenwicht te herstellen, de zekere tevredenheid. Kortom de situatie, die je beschrijft. Zelfs na (bijna!) 1 jaar kom ik nog bij regelmaat deze emoties en situaties tegen. Gelukkig heel veel minder vaak dan in het begin. Dus blijf vooral kijken naar wat wel goed gaat. Dat kost veel minder energie. Maar af en toe boos of verdrietig zijn, mag (of moet zelfs) ook!

  Groetjes
  Angelique

 • Guest
  Ronald Bant zondag, 26 januari 2014

  Hoi Angelique,

  Jij schrijft:" JIJ koopt er niets voor, maar het is zo herkenbaar". Is natuurlijk niet helemaal waar. Ik ben blij dat mensen dit herkennen, dat ik niet de enige ben die dit ervaart. In die zin sterkt het mij wel degelijk en "koop" ik er zaken watt voor.
  Ik blijf er ook niet te lang tegenaan hikken hoor, gelukkig ben ik een stuk positiever dan jn het begin, vlak na mijn diagnose. Een stuk wijzer geworden en veel geleerd van de steun van jou en anderen die hetzelfde doormaakten. Maar het is soms nog even confronterend en daar heb ik dan nog wel,moeite mee. Ik vecht daar ook niet tegen, maar "gun" mij die gevoelens ook.

  Groet

  Ron@ld

 • Danny Dollé
  Danny Dollé maandag, 27 januari 2014

  Interessant filmpje, maar dat je met één evenwichtsorgaan prima kan functioneren wordt wel wat onderbelicht. Natuurlijk voel ik het af en toe nog, maar zoals je hieronder ziet red ik me aardig, zelfs bij langlaufen vandaag:D
  http://i884.photobucket.com/albums/ac48/danigator/lauf_zpse459685e.jpg
  Sterkte verder Ronald!

Leave your comment

Guest donderdag, 04 maart 2021

Brughoektumor Informatie

 • All
 • Na
 • Tijdens
 • Vooraf
 • Default
 • Title
 • Date
 • Random
 • Diagnose

  Wanneer u op deze site terecht komt is zeer waarschijnlijk de diagnose brughoektumor al gesteld. Het is van belang de
  • Vooraf
 • Behandelingen

  Nadat de diagnose brughoektumor is gesteld zijn er vier mogelijke behandelplannen. Wait & Scan Bestraling Operatie Combinatie, operatie gevolgd door
  • Tijdens
  • Vooraf
 • Resultaten

  Nadat u hebt kunnen lezen wat de verschillende behandelmethodes zijn, wilt u natuurlijk weten wat u daarna als resultaat mag
  • Na
  • Tijdens
 • Keuze maken

  Nadat U bent bekomen van de schrik, informatie heeft gevonden over de verschillende behandelingen en de resultaten, zult u zich
  • Vooraf
 • Begeleiding & Nazorg

  Wat vaak terugkomt wanneer je spreekt met lotgenoten, of fora er op naleest, is dat de begeleiding en nazorg na
  • Na
  • Tijdens
  • Vooraf
 • BHT & Werk

  Begrip Niemand ziet van buiten af dat u een brughoektumor heeft, en ook wanneer u er eenmaal vanaf geholpen bent
  • Na
  • Vooraf
 • Lotgenoten

  Het kan een grote steun zijn om te weten dat u niet de enige bent met een brughoektumor, er zijn
  • Na
  • Tijdens
  • Vooraf
 • Vragen & Antwoorden

  FAQ. Er is hier een begin gemaakt om een FAQ op te stellen, deze is nog in ontwikkeling, veel vragen
  • Na
  • Tijdens
  • Vooraf